top of page

ABOUT ME
 

Ik denk wel dat in ieder van ons een creatieve geest schuilt.

Als klein kind wilden we dingen bouwen.

Met potloden en stiften konden we onze ideeën uitbeelden.

De wetenschap is nog steeds niet in staat om het hoe en waarom van creativiteit te verklaren. Creatieve geesten willen de wereld door de ogen van een kind blijven bekijken, altijd nieuwe dingen ontdekken en nooit het gevoel van verwondering verliezen.

Als je altijd vraagtekens zet bij wat een ander normaal of gewoon vindt, ben je in staat om opnieuw te definiëren. Wat als...? Waarom niet...?

De hersenen van een creatieve geest draaien non-stop op volle toeren. Het ene project is nog niet afgerond of het volgende

krijgt al vorm. Soms ook heel erg vermoeiend, ook voor je omgeving ;-)

Ik kan mijn creatieve geest niet veranderen of uitschakelen: ik zie altijd overal iets in. Het liefst doe ik 100 dingen, maar ik weet dat het beter is om te focussen. De dag heeft maar 24 uur.

Als kind tekende ik graag met potlood de modellen na van de covers van de tijdschriften. Of ik maakte een kooi voor mijn denkbeeldige hamster of een 3-D huis voor mijn toekomstige-samen-woon-project.

Later op de mode academie ontdekte ik de acrylverf. Daar waar mijn vader de in olieverf gedoopte penseel nauwkeurig neerzette om het natuurtafereel in kaart te brengen, klotste ik het liefst het doek vol met de 'pannenlikker'. 

Van mijn liefde voor stoffen, kleuren, structuur, tekenen, het ontwerpen en inrichten van interieurs heb ik uiteindelijk mijn vak gemaakt. 

 

Maar mijn creatieve geest berust hier niet in. 

Ergens tijdens het inrichten van een woning bedacht ik een kunstwerk wat aansloot. Zo merkte ik waar mijn grootste passie ligt. Hier was het begin.

Het stopt ook niet meer. In elk beeld zie ik weer iets moois. Van kleur tot vorm, van structuur tot glans. Het beweegt of het kijkt mij aan. Het ziet. 

Creëren, ontstaan, doen. Ik wil het zelf maken: dat opwindende gevoel gaat nooit weg.

'Don't think about making art. Let everyone else decide if it is good or bad, wether they love it or hate it.

While they are deciding, make even more art.' - Andy Warhol -

Toen ik dit las wist ik dat het waar is.

De al zo lang aanwezige hartstocht om te schilderen op doek heb ik omarmd. 

Mijn voorliefde gaat uit naar 'harige' wezens of structuur in de huid. De expressie in het gezicht omlijst door haar, veel haar. En groot.

Een blik die iets wil zeggen, maar het komt eruit in kleur. Ingetogen, laag over laag. Ferme streken en een zachte touch. 

Het model is leidend, de structuur van de achtergrond is dragend voor het model.

Het kleurgebruik is harmonieus: de analoge kleurcombinaties zijn kenmerkend.

Het komt zoals vooraf ingegeven.

Dicht bij mijzelf.

 

Saskia van Dijk

Creativiteit is het ontwerpen van interieurs, het advies geven over het toepassen van kleur, het vastleggen van een levend wezen op een stilstaande ondergrond.

Het 'vangen' van een blik, emotie in stilstand. 

In alle gevallen ben je een 'beeldend' kunstenaar. 

Als autodidact ontwikkelde Saskia van Dijk zich tot een bewonderenswaardig, hedendaagse kunstschilder.

bottom of page